Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 22:25 - Поглед назад...когато светът слушаше "Мила Родино..."
Автор: tsanynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9841 Коментари: 5 Гласове:
18

Последна промяна: 25.09.2012 00:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     XXX-те Олимпийски игри-Лондон,2012,са вече история...

image
  С огромно нетърпение очаквах дните 9-12 август...Надеждата ми беше в отбора ни по художествена гимнастика...Толкова много се надявах да видя българският флаг,развят над Олимпийския стадион в Stratford...И "Мила Родино" да огласи Лондон...Както беше преди години...
Уви...напразно чаках...
А беше време...какво време само беше!

image Но,както писа Валери Найденов:"За какво са ни олимпийски медали?",когато спортът в България е вкаран в задънен тунел...Не съм в качеството на съдник,напротив-смятам,че самият факт,че олимпийските ни надежди са извоювали квотите за своето участие на Олимпиада`2012,е достатъчен повод за гордост и благодарност!

И за да заглуша болката от разочарованието в своите очаквания,искам да припомня недалечното златно десетилетие и спортистите,които караха света да слуша прав химна "Мила Родино"...

НЕШКА РОБЕВА

image
Нешка Робева е родена на 26.05.1946 год. в гр.Русе. Завършва хореографско училище. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика. Вице - световна шампионка за 1969 год. В продължение на 25 години старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика. За този период нейните възпитанички са завоювали 294 медала , 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли. Понастоящем е президент на най-успелия клуб в света “Левски” – за 50 години съществуване. Клубът е носител общо на 306 медала.
За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.
През 2000 год. Робева приключва с треньорската си дейност и се връща в първата си специалност създава трупа от 35 момичета и момчета, като си поставя за цел да представи чрез съвременно интерпретиране българския и балкански фолклор. Постановките “Два свята” и “Орисия” добиват изключителна популярност. Над 250 участия в страната и чужбина - Бродуей, Сингапур “Арт фестивал”, Гърция, Турция, “Европалия” – Белгия, Израел, Италия, Македония – “Охридско лято”,“Залатой ветяз”- Москва ”...Виртуозни танцьори...”

ИЛИЯНА РАЕВА
image
Родена на 15 .03.1963 г. в София. Клуб: Левски Треньорки: Златка Бонева, Нешка Робева Постижения: 1978 г. Европейско Първенство в Мадрид, Испания - 6-то място в многобоя. 1979 г. Световно Първенство в Лондон, Англия - 4-то място в многобоя, златен медал на въже и сребърен медал на топка. 1980 г. Европейско Първенство в Амстердам, Холандия - златен медал в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента. 1981 г. Световно Първенство в Мюнхен, ФРГ - сребърен медал с лента и бронзов медал на въже. 1982 г. Европейско Първенство в Ставангер, Норвегия -бронзов медал в многобоя и бронзови медали на въже, обръч, бухалки и лента. След оттеглянето си от спорта:  Съпруга е на известния ни футболист Наско Сираков. Илиана живя и работи за известно време в Испания .  Илиана Раева има две дъщери, Славея и Виолета.  Илиана създаде частен клуб по художествена гимнастика. През 1999 г. тя оглави треньорския съвет към БФХД .  Тя водеше българския национален отбор на Олимпийските игри в Сидни 2000 г.  Беше треньор на българския ансамбъл, който спечели бронзов медал на Олимпиадата в Атина през 2004
До преди няколко дни-селекционер на националния отбор по художествена гимнастика.


ЛИЛИ ИГНАТОВА
image
Завършва НСА, Член на УС на БФХГ, Президент и треньор на клуб LILI SPORT. Постижения: 1986 - Европейско Първенство във Флоренция, Италия - златен медал в многобоя, злато с бухалки и въженце, сребро с лента. Двукратна носителка на Световната Купа - 1983 г. в Белград и 1986 г. в Токио. Шест пъти носителка на Купата “Жулиета Шишматова“ - 1981, 1982, 1983, 1984, 1985 и 1986 г. 1985 г. - Световно Първенство във Валядолид, Испания - Сребърен медал в многобоя, злато на топка и бухалки, бронз с въженце. 1984 г. - Европейско Първенство във Виена, Австрия - 4-то място в многобоя, златен медал с обръч, сребърен медал с топка. 1983 г. - Световно Първенство в Страсбург, Франция - Сребърен медал в многобоя, злато с топка и с бухалки, бронз с обръч. 1982 г. - Европейско Първенство в Ставангер, Норвегия - 5то място в многобоя, златен медал с лента. 1981 г.- Световно Първенство в Мюнхен, ФРГ - Сребърен медал в многобоя, златен с въженце и с обръч, сребърен с бухалки. 1980 г. - Европейско Първенство в Амстердам, Холандия - Сребърен медал в многобоя, злато с бухалки и лента, сребро с обръч. След приключване на спортната си кариера Лили Игнатова създаде клуба LILI SPORT. Клубът съществува от есента на 2000 година. В момента в него тренират 116 момиченца на възраст между 4 и 10 години. От тях за втора година играят 35 деца, а останалите 81 деца са начинаещи. Треньорки са Лили Игнатова и Златка Николова, а хореограф - Елка Полянова. Лили Игнатова се занимава и с хореографска дейност. По нейна идея бяха създадени спектаклите: "Орфей и Евридика" - по сценарий на Георги Петров и с хореография на Лили Игнатова и Асен Павлов, сценография - Иван Токаджиев, костюми - Свила Величкова. "Легендата" - музика - Георги Андреев, хореография - Лили Игнатова и Иво Иванов, солисти - Ива Тепешанова и Камен Иванов. Танцова група Bulgarian Dream Dancers.

АНЕЛИЯ РАЛЕНКОВА
image
Рождена дата: 25.12.1963 Анелия Раленкова е родена в София. Тя е българска спортистка по художествена гимнастика. Световна шампионка е от Мюнхен 1981 г., европейска шампионка от Ставангер 1982г. и Виена 1984 г. Бойкотът, който България прави на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. я лишава от шанса да стане първата носителка на златен медал от такъв ранг. Анелия е едно от т.нар. "златни момичета", заедно с Лили Игнатова, Илияна Раева, Диляна Георгиева и Бианка Панова. Нейни треньорки са Златка Бонева и Нешка Робева. Завинаги остава в историята на своя спорт с изпълнението си върху Болеро на Равел на европейския шампионат във Виена. За него печели само бронзов медал на уреда, но то остава любимо както за нея, така и за публиката. След 1989 г. в продължение на две десетилетия живее и работи в Съединените щати. Основава много школи по художествена гимнастика отвъд океана. Заради смъртта на родителите си през 2009 г. се завръща в България.



ДИЛЯНА ГЕОРГИЕВА

image Диляна Георгиева е родена на 8 февруари 1965г. в гр. Пазарджик.
Диляна е една от най-добрите гимнастички на родната школа. Въпреки че е родом от Пазарджик, младата грация започва кариерата си в големия спортен клуб Левски от където е и повикана за участие в националния отбор. Георгиева е европейска и световна шампионка по художествена гимнастика и има общо 9 златни и 3 бронзови медала от първенствата през 1983г., 1984г. и 1985г. Диляна слага край на състезателната си кариера през декември 1985г. Веднага след това тя встъпва в брак с Владимир Клинчаров - български шампион по модерен петобой. Кума на сватбата е съотборничката на Диляна, Илиана Раева. Семейството има двама сина - Виктор и Алекс, и една дъщеря - Бояна. След като слага край на състезателните си дни, Диляна получава покани от много държави да стане треньор. Една година работи в Япония, след това я канят за 6 месеца в Нова Зеландия и за една година в Австралия. Диляна харесва Оукланд и решава да остане в Нова Зеландия. Тук се раждат две от трите й деца. Седем години прочутата гимнастичка е главен треньор по художествена гимнастика в страната на кивито. Създава танцова трупа от бивши гимнастички и се посвещава на ресторантьорството. Диляна Георгиева ще остане в историята на художествената гимнастика с невероятни бързи и технични съчетания, изпълнени с много драматизъм и съпроводени предимно от пленяващите звуци на рока.


БИАНКА ПАНОВА

image
Родена на 27.05.1970 г. в София. Клубове: "Левски" и ”Славия”. Треньорки: Нешка Робева, Людмила Димитрова. Бианка Панова е първата гимнастичка която спечели всички златни медали (5 на брой) на Световното първенство през 1987 г. с изключителните 40.00 точки.  Постижения:  1989 г. - Световно Първенство в Сараево, Югославия - Сребърен медал в многобоя, злато на обръч и въже, сребърен на топка.  1988 г. - Олимпиада в Сеул, Корея - 4то място  1988 г. - Европейско Първенство в Хелзинки, Финландия - 5-то място в многобоя, злато на лента и обръч.  1987 г. - Световно Първенство във Варна, България - Златен медал в многобоя, златни медали на обръч, бухалки, въже, лента. 1986 г. - Европейско Първенство във Флоренция, Италия - Златен медал в многобоя, злато на въже и бухалки, сребро на лента. 1985 г. - Световно Първенство във Валядолид, Испания - Бронзов медал в многобоя, златен медал с лента. След оттеглянето си от спорта:  Бианка Панова се оттегля от спорта през 1999 г. и стана треньорка в Италия. Тя тренираше шампионката на Италия Катя Петросанти, която спечели единствения медал за Италия от Световно първенство.  Понастоящем, тя е треньорка в Белгия.  Има един син - Ричард.


АДРИАНА ДУНАВСКА
image
Адриана Владимирова Дунавска-Николова е родена на 21 април 1972 г в София. Има близначка Камелия. Заедно започват да тренират ХГ в клуб ЦСКА при Борислава Кючукова, след това при Светла Колчевска. В НО тренира при Нешка Робева. Уникална, самобитна гимнастичка. В Сеул на ОИ-1988 е сребърна медалистка.
1986 Европейско първенство във Флоренция, Италия -,zlaten medalna topka, 4-та в многобоя 1987 Световно първенство във Варна, България - Злато на лента, Сребро в многобоя 1988 Олимпиада в Сеул, Корея -Сребърен медал в многобоя 1988 Европейско първенство в Хелзинки, Финландия -Злато в многобоя, Злато на лента и обръч 1989 Европейска купа в Хановер, Германия -Златен медал на лента, Сребро в многобоя и Бронз на обръч 1989 Световно първенство в Сараево, Югославия -Сребро на лента и топка, Бронзов медал в многобоя През юни 2007 г. е назначена за старши треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика. През 2008, точно преди Олимпиадата в Пекин, получава покана от Франция, да поеме техния национален отбор, но поради ангажимента си към нашия отбор, остава с него до завръщането в България. След Олимпиадата напуска с щастливо сърце българския национален отбор, и с чувството на изпълнен дълг. В момента е със семейството си в Еври, където се намира националният център на Франция за художествена гимнастика. Под нейно ръководство отборът отбелязва рязък възход, като запазва духа на френската гимнастика, но бива обогатен с много сложни елементи, типични дотогава само за водещите школи, една от които е българската. Сега е треньорка на френския НО. Има мъж (бизнесмен), син Владимир и дъщеря Никол.

МАРИЯ ПЕТРОВА
image
Родена на 13.11.1975 г. в Пловдив.
Клуб: Левски Треньорки: Наталия Муравенова, Нешка Робева. Постижения: 1991 г. - Световно Първенство в Атина, Гърция - сребърен медал - отборно, 4-то място с топка, 4-то място с бухалки.  1992 г. - Европейско Първенство в Щутгарт, Германия - златен медал в многобоя, златен медал - отборно  1992 г. - Олимпиада в Барселона, Испания - 5-то място в многобоя. 1992 г. - Световно Първенство в Брюксел, Белгия - сребърен медал в многобоя, сребърен медал с бухалки, сребърен медал с топка, бронзов медало с обръч  1993 г. - Европейска Купа в Малага, Испания - златен медал в многобоя, златен медал с обръч, златен медал с лента, сребърен медал с топка  1993 г. - Световно Първенство в Аликанте, Испания - златен медал в многобоя, златен медал с топка, златен медал с лента, златен медал с обръч, сребърен медал с бухалки. 1994 г.- Европейско Първенство в Тесалоника, Гърция - златен медал в многобоя, сребърен медал с обръч, бронзов медал с топка. 1994 г. - Световно Първенство в Париж, Франция - златен медал в многобоя, златен медал с обръч, сребърен медал с бухалки, сребърен медал с лента, бронзов медал с топка. 1995 г - Универсиада във Фукуока, Япония - златен медал в многобоя, златен медал с въже, златен медал с топка, златен медал с бухалки, златен медал с лента. 1995 г. - Световно Първенство във Виена, Австрия - златен медал в многобоя, сребърен медал - отборно, златен медал с бухалки, сребърен медал с въже. 1996 г. - Световно Първенство в Будапеща, Унгария - сребърен медал с топка, бронзов медал с бухалки. 1996 г. - Олимпиада в Атланта, САЩ - 5-то място в многобоя. След оттеглянето си от спорта през 1996 г:  Мария e студентка в Националната Спортна Академия. Омъжена е за Борислав Михайлов, бивш капитан на българския национален футболен отбор.  През 1999 г. тя бе избрана за член на Управителния Съвет на Българската Федерация по Художествена Гимнастика.  През ноември 1999 г. Мария стана майка на дъщеря - Елинор.  Има два парфюма носещи името на Мария Петрова.  През 2000 г. Мария стана и рекламно лице на новата линия "Жени Спорт" на известната дизайнерка Жени Живкова.

======================================================================

Златният ансамбъл-
световно първенство
по художествена гимнастика Монпелие,Франция,
19-25.09.2011,където бе
извоювана квотата за
Олимпиадата в Лондон
image



image




СИЛВИЯ МИТЕВА
image
Силвия Митева е родена на 24 юни 1986 година в град Русе, България.Завършва ОУ „Любен Каравелов“ в родния си град, по късно се премества в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Тренира художествена гимнастика от 6-годишна. Републиканска шампионка по художествена гимнастика при девойки младша и старша възраст. От 2001 година играе за националния отбор на България. Тя прави своя дебют през 2003 година и взима участие на четири световни първенства. Треньор на Силвия Митева е нейната майка - Силвия Митева-Дивчева. През 2011 година, след добро представяне на световното първенство в Монпелие, Франция печели квота за участие на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Малко преди това, на Световната купа в София тя печели три сребърни медала.










image
Илиана Раева ,бившата гимнастичка и треньорка,
преди няколко дни се оттегли от поста селекционер на националния отбор по художествена гимнастика и смята  да се кандидатира за президентския пост на Българска федерация по художествена гимнастика

===================================================================


 image   Златни години за българския спорт...
И
мената на Адриана Дунавска, Анелия Раленкова, Бианка Панова, Диляна Георгиева, Елизабет Колева, Илиана Раева, Лили Игнатова, Мария Петрова, Юлия Байчева, Валентина Кевлиян, Камелия Дунавска и много други ще останат гравирани със златни букви в историята на българския и световен спорт.
Но освен в историята, техните имена остават и завинаги гравирани в сърцата на цяло поколение българи, които съпреживяха емоциите от победите им пред малките екрани на телевизорите си...
Златни момичета,които вдигаха на крака многохилядните зали ,докато родният трибагреник се вееше на най-високото място под звуците на "Мила Родино..."




Гласувай:
18



1. анонимен - Жалко за толкова много труд и провалени надежди на момичетата...
24.09.2012 09:11
Все пак са млади, дано им предстоят много други победи ;) Хубава седмица, Цани ;)
цитирай
2. hristo27 - Когато едно нещо сам си го направиш, ...
24.09.2012 16:05
Когато едно нещо сам си го направиш, никой не може да ти го направи вместо теб!
За жалост.
цитирай
3. mariniki - трепнаха ми и душата и сърцето...
24.09.2012 22:12
прекрасни състезателки... и щастливи години на успехи...
златните момичета на България... по цели нощи ги гледах...
и момчетата от отбора по вдигане на тежести..
беше...
цитирай
4. ishchel - Привет Цани,
25.09.2012 02:40
Прекрасни мигове припомняш... Но в спорта успеха е най- променлив и не е възможно да стоиш на върха винаги. И там с пълна сила важи правилото , че преди да се научиш да печелиш, трябва да се научиш да губиш. А когато губиш достойно - това е половин победа...
С пожелание за бъдещи успехи...
Поздрави
цитирай
5. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 08:38
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛКО, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsanynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1678342
Постинги: 285
Коментари: 1320
Гласове: 6810
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930