Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2018 18:22 - БОРИСОВ: ТРИУМФ ИЛИ ТРАГЕДИЯ?
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 3261 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.03.2018 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      

   В последно време премиерът Бойко Борисов има забележимо измъчен вид. Той по-рядко се шегува, особено с любимите му млади репортерки, под очите му са се появили торбички от преумора и недоспиване. Този малък балкански Атлас явно изнемогва под товара на председателството на Европейския съюз и макар то да е повече от символично, понеже е най-обикновена техническа процедура на ротация, политикът от Банкя желае от цялото си сърце да стане не само обединител на съседните народи, но и на народите по света. След големия рекламен шум около подписването и ратифицирането на договора с бившата югославска република Македония, който би трябвало да сложи край на историческите кражби и жилавата омраза към всичко българско от страна на по-малките братя, сега Борисов е насочил взор към Нобеловата награда за мир. Днес, понеделник, 26 март 2018-та година, във Варна започна срещата между Европейския съюз и Турция, на която бе инициатор нашият министър-председател.

   Дори и някой от журналистите да попита Борисов дали не съжалява за тази своя инициатива, той естествено не би признал, защото така би заложил авторитета си не само на уверен в себе си партиен и народен вожд, но и на нов дипломатически месия, за който той реши да се обяви още от самото начало на своя трети мандат. Защото ако въпросната среща във Варна се провали, това ще се отрази зле не само на самочувствието на премиера, но и на неговата кариера в бъдеще. Няма никакво съмнение, че  преговорите ще бъдат изключително трудни и едва ли ще се получат някакви задоволителни резултати. Тепърва предстои да видим как Борисов с прословутото си хитроумно усещане за лавиране ще съумее да се измъкне от евентуалната конфузна ситуация при провал. След като неговите покровители от Брюксел попариха ентусиазма му за обединени Балкани в Европейския съюз, сега той е далеч по-внимателен и по-скептичен.

   Борисов обаче умее да се презастрахова. И още преди срещата във Варна той заговори, че са дошли времена, които много напомнят Студената война, че противоречията са се изострили неимоверно и че светът едва ли не върви към война. В морската столица на „помирителя“ ще му бъде трудно да контролира войнствения Ердоган и уклончивия Доналд Туск, председател на Европейския съвет, да не говорим за твърдия и неотстъпчив Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия. Първият ще иска обещаните 3 милиарда евро за бежанците от Сирия, плюс още 3 милиарда, облекчаване на митническия режим и либерализация на визовия режим за турски граждани, а Юнкер и Туск вероятно ще се правят на разсеяни и ще наблягат на проблема за системно нарушаваните граждански права в Турция, и извънредното положение, което фактически прави нейния президент абсолютен диктатор. Вече и за малките деца е ясно, че южната ни съседка няма никакво намерение да покрива критериите за влизане в ЕС и разглежда този процес като изпадане в колониална зависимост. Истинският център на преговорите ще се измести върху демонстрацията на сила, както в икономически, така и във военен план, а това е един от най-любимите прийоми на Ердоган. На такъв опърничав и почти ултимативен език той си позволява да разговаря даже със своя отвъдокеански съюзник Съединените американски щати. Между другото турският президент буди определено възхищение у Доналд Тръмп, който сам нерядко използва подобни похвати.

   Ето защо на Бойко Борисов му е „напрегнато и притеснено“, както сам той призна пред медиите. Ала най-много изглежда той се страхува да не оправдае народната поговорка, че никой не може да надскочи боя си. Сиреч като не си способен да свършиш както трябва дадена работа, по-добре да не се захващаш с нея. А сякаш, за да се пошегува допълнително по адрес на личности, обсебени от манията да останат в световната история, Мърфи е формулирал своя универсален закон: „Всеки рано или късно достига върха на своята некомпетентност“. И така отговорът на най-любопитния въпрос дали за Борисов срещата във Варна между ЕС и Турция ще се превърне в триумф или пък в трагедия ще стане ясно още тази вечер в резиденция Евксиноград.

 



Тагове:   трагедия,   триумф,   борисов,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 316775
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031