Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2012 14:57 - Светът без нас?Не,не би оцелял!
Автор: tsanynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 81168 Коментари: 19 Гласове:
36

Последна промяна: 20.08.2012 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageМалко ведрина в сивото ни ежедневие,в което отвсякъде вее негативизъм...  




Някои от фактите,които споделям,ми бяха известни,за други научих неизвестни подробности,за трети дори не бях чувала...Ще се радвам да запаля искрици на гордост в очите ви за това,че сме дали толкова много на този наш свят...

  И така-какво сме дали на света?
1.Киселото Мляко 

imageВърху опаковката на  всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония,  се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия :   Д-р Стамен  Григоров,  българин.     Д-р Григоров е роден в село Студен извор, Трънско през 1878. През 1905 за пръв път описва млечно-киселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. По-късно микроорганизмът е наречен: lactobacillus bulgaricus, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е: lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.    Има един куп теории за произхода на Киселото МЛЯКО. Турците казват, че е тяхно. Гърците направо си го рекламират като тяхно. Иранци и какви ли не още се борят за тази слава. Tраките, обаче, са първите, които са хапвали кисело мляко. На мен това ми се вижда достатъчно и спорът е излишен. Нещо интересно: българското кисело мляко и надписа Lactobacillus bulgaricus са патентовани в България.     Българското кисело мляко се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска.  Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

2. Компютърът 
imageПървата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя  началото на компютърната  ера, е изобретена през 1939 от:   Джон Винсент Атанасов, българин.    През септември 1939 Джон Атанасов заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов - Бери (АВС)и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.    Джон Атанасов е  роден на 4 Октомври 1903 в град Хамилтън, щата Ню Йорк. Родители - Айва и Иван Атанасови. Носител е на един куп награди. Работел е във Флота на САЩ. Бил е директор на различни корпорации.  Нещо интересно: Астероид, близо до Марс, носи името на Джон Атанасов. Той е открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

3. Електронният часовник 
imageПрототипът на електронния ръчен часовник или първият напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам, е създаден от:   Петър Петров, българин.   За Петър Петров казват, че е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Петър Петров е роден в Берковица на 21 октомври 1919. През 1939 се записва в Чуждестранния легион. Пленен е от немците и пратен във военнопленнически лагер в Полша. През 1941 се връща в България и става царски офицер. През 1944 отива в Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. Тогава построява и първото от своите 60 корабчета. През 1951 се преселва в Канада, след това в САЩ. Работи за американските BBC. През 1956 отива в Индокитай. Там е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи. Проектира катамаран и се отправя към Мелбърн, Флорида. През 1959 започва да се занимава с космическа техника. От 1963 работи за НАСА по програмата Аполо и ракетата Сатурн. През 1968 започва собствен бизнес. Компанията му Care Electrics или Кеър илектрикс разработва и първия безжичен сърдечен монитор, използван днес в болниците по цял свят. През 1969 създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Точно преди 40 години! Часовникът е пуснат на пазара през 1971 с марката Пулсар (Pulsar). През 1975 Петров създава нова фирма. Започва да произвежда компютри за следене на замърсявания. Нещо интересно: Електронният ръчен часовник на Петър Петров се е продавал през 1969 за сумата от 2100 щатски долара. Сред изобретенията на Петър Петров са: Първият дигитален ръчен часовник.  Първата компютъризирана система за измерване на замърсявания. Телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити. Първият в света безжичен сърдечен монитор.

4. Българският фолклор 
imageПрез 1977 американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Основната цел на мисията е да изследва планетите Юпитер и Сатурн и техните спътници, и пръстени. Прикрепена към двата апарата Вояджър към космоса полита и Златната плоча на Вояджър. Грамофонна плоча, която съдържа 115 снимки, поздравления на 55 езика, множество природни звуци от прибой, вятър, гръмотевици и животни.   В добавка - Златният диск на борда съдържа и най-красивата музика на Земята: Бетховен с 2 произвдения, едното е Пета симфония. Бах с 3 произведения. Моцарт с Вълшебната флейта. Стравински — Пролетно тайнство, жертвен танц. Меланхоличен блус изпълнена от Луис Армстронг. Песен от остров Ява. Песен от Нова Гвинея. Заирска песен. Австралийски аборигенски песни. Мексиканска песен. Сватбена песен от Перу. Китайска песен. Индийска рага. Японска песен. Хор от Грузия. Панови флейти и перкусия от Перу. Гайди от Азърбайджан. Сенегалски ударни инструменти. Индианци от племето навахо. Панови флейти от Соломонови острови.    Сред тях е и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин",  изпята от: Валя Балканска, българка.
Валя Балканска е космическият глас на България. Родена е през 1942 в Лъкът-махала над село Арда, Смолянско. Изпяла е до момента около 300 български народни песни. За Българския Фолклор: Първите сведения за народни песни и певци са от 9-10 век. Най-много народни песни са запазени през 18 век.  Голяма част от старите народни песни не са записани и са забравени. Песента се е предавала от певец на певец. Така са се родили многото и различни варианти на една песен. Народните ни песни са най-точното отражение на бита на българина.

5. Най-далечната Планета 
imageНай-отдалечесната планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е:    проф. Димитър Съселов, българин.   Родом е от София. През 1980 негово изследване по астрономия е публикувано в международно научно издание. Така го забелязват от Световната астрономическа асоциация и го канят да специализира в Торонто, Канада. През 1998 вече е поканен за професор в Харвард. Добива международна известност с откриването на други подобни на Земята планети извън Слънчевата система, обикалящи около звезди (екзопланети). Проф.Съселов и сътрудниците му разработват метода на транзитното търсене, чрез него те откриват през 2003 най-далечната засега планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец. Понастоящем проф.Съселов е директор на Харвард - Смитсониън Център по астрофизика. 

6. Фотокопирната Техника 
imageПострояването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 от:   Академик  Георги  Наджаков, българин.   Днес е невъзможно да си представя цивилизования свят без копирната техника. И отново всичко тръгва от един българин.   Академик Георги Наджаков е роден през 1897 в гр. Дупница. Завършва физика и математика през 1920 в Софийския университет. Специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен. И в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри. Бил е ректор на Софийския университет в периода 1947 - 1951. Негови откритията в областта на физиката са:  - фотоволтаичния ефект при диелектрици и полупроводници, признат като ефект на Наджаков – Андрейчин; - фотоелектретно състояние на веществото, за което стана дума; - открития по фотоелектричната проводимост; - ланжвеновите йони; - магнитните изследвания; - латентния фотографски образ и други.   В добавка: Академик Георги Наджаков е създателят на Физическия институт при Българската академия на науките. Той е и един от основателите и член на Пъгуожкото движение на учените и на Световното движение за защита на мира, също той е член и почетен председател на Световния съвет на мира. Още нещо! Носител е на златен медал на мира Фредерик Жолио-Кюри.

7. Douglas DC-3 и ...
imageГлавният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е:   Асен Йорданов,  българин.  
Историята му е много интересна.
Световноизвестният летец и авиоконструктор е роден през 1896 в София. Като дете летенето го завладява. Сам си намира книги и започва да конструира първите си самолети. Не разбирай, истински машини, а нещо подобно. През 1912, когато Асен Йорданов е на 16 години, извършва първия полет с планер в България - безмоторен самолет, който изработва сам. Още същата година заминава да учи в пилотското училище в Етан, Франция. Балканската война обаче променя плановете му и той се връща в България. Заминава за фронта като доброволец и постъпва като аеромеханик. По това време(1912) Българската армия притежава следните самолети: 3 Албатрос (Albatros) 4 Фарман (Farman), 1 Воазен (Voisin), 1 Сомер (Somer), 1 Сикорски (Sikorsky), 1 Бристъл (Bristol), 2 Нюпор (Nieuport) и около 10 Блерио (Bleriot). По това време България се нарежда до страни като Великобритания и изпреварва Италия, САЩ и Япония. Малко преди включването на България във военните действия, Асен Йорданов изпитва пред публика първия български моторен самолет. Датата е 10 август 1915. В този самолет, той въвежда третото крило, за първи път в света. То служи за стабилизиране на самолета при по-големи наклони от 45 градуса. Аеропланът е признат за изобретение от специална комисия на Министерството на войната и е бил изложен в Царския манеж. Оттогава 10 август 1915 се смята за начало на българското самолетостроене. Поощрен от блестящите отзиви за изобретението си, Асен Йорданов искал да започне неговото серийно производство, но войната пак се намесва и попречва на плановете му. През Първата световна война Асен е приет в Школата за запасни офицери и заминава отново за фронта. Този път му поверяват и боен самолет, с който взема участие в десетки въздушни боеве. За проявена изключителна смелост е награден с Орден за храброст. Войната свърша. Ньойският договор забранява България да има авиация, самолетите ни са унищожени, пилотите - уволнени. Лишен от възможността да прави самолети в България, той намира шанс за нова изява в обявения от Американския аероклуб през 1921 международен конкурс за обиколка на Земята с аероплан. Наградата е 1 милион долара за пилота, който пръв измине разстоянието от  33 546 км за не повече от 100 дни. Въодушевен от перспективата, Асен Йорданов веднага решава да замине. В състезанието решава да се включи и неговият приятел и летец Александър Стоянов. Оказало се обаче, че паричната сума за пътуването била непосилна за тях. За набиране на необходимите средства те се обръщат към правителството. (!!!) Какво пишат двамата пилоти: ...Светът ще види, понеже този конкурс е велико дело и на човешката култура, че българският народ чрез своя мощен дух с достойнство ще се бори в тази област с всички, признати за цивилизовани, народи. Ще се явим пред всички краища на света и там ще разнесем българското име и ще станем причина веднъж завинаги да изчезне нашата непопулярност и обидно за нас питане: Нали столицата на България е Букурещ?... И молбата им е удовлетворена лично от Александър Стамболийски - министър председател на България по това време. (!!!) И така, двамата патриоти заминават за Америка, за да защитят достойно името на България, но се оказва, че те са единствените кандидати, дръзнали да се явят на конкурса, и той се отлага. Александър Стоянов се завръща в родината, докато Асен Йорданов иска разрешение да удължи престоя си в САЩ, и го получава. И учи, отново. Започва работа като чертожник в концерна Къртис, и се издига до главен конструктор. Работи и в конструкторските екипи на водещите в световното самолетостроене Боинг, Локхийд и Дъглас. И така се стига до: Tранспортния самолет Дъглас ДС-3, а по-късно известните от Втората Световна война летящи крепости Боинг Б-17 Фортрес, Боинг 29 Суперфортрес, тежкия изтребител Лайтинг П-38, на които главен конструктор е Асен Йорданов. Той открива и специална съставка, която предпазва авиационното гориво от ниски температури, особено необходима за самолетите, извършващи полети на големи височини. Известният физик Томас Едисон се допитва до него, когато работи върху поредното си изобретение - радара. Открива авиационно училище, което се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ. Започва да пише книги. Не една или две. 9 книги. Милионен тираж. Пише увлекателно, добавя комикси, илюстрации. Flying and How to Do It (Летенето и как то да се извърши) Your Wings (Вашите криле) Through the Overcast (През облаците) Safety in Flight (Сигурност при летенето) The Man behind the Flight (Човекът в сянката на самолетите) Power and Flight (Мощност и полет) Dials and Flight (Уредите при полет) Men and Wings (Хора и криле) Jordanoff"s Illustrated Aviation Dictionary   Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, признава: ...От него както аз, така и всички американски пилоти, сме се учили на авиация...   Асен Йорданов - български авиоинжинер със световна известност. Името му е вписано в Книгата за почетни граждани на Ню Йорк, портретът му е изложен в Залата на славните в нюйоркското летище Ла Гуардия, а в музея Ер спейс са изложени негови лични вещи.   А той самият до последно е държал на табелката в дома му в САЩ да пише: Асен Йорданов - български пилот авиатор.
8.Двигателите на модула Орел 
imageРеактивните двигатели на лунния модул Орел, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от :   д-р. инж. Иван  Ночев, българин.   Първи стъпки на Луната. На 16 юли 1969 от космодрума Кенеди на полуостров Кейп Канаверал във Флорида стартира американският космически кораб Аполо 11 с тримата астронавти Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин на борда. След 76-часов полет той навлиза в окололунна орбита. Тук Колинс остава на борда на кораба, а Армстронг и Олдрин преминават в лунния модул Орел, който се отделя от основния блок и в 22 часа и 17 минути българско време двамата астронавти прилуняват благополучно модула в Морето на спокойствието. След неколкочасова почивка, на 21 юли (20 юли по американско време) Армстронг отваря люка и в 4.56 часа стъпва на лунната повърхност с думите: „... Това е една малка човешка стъпка, но огромна крачка на човечеството...” Малко по-късно той е последван от Олдрин. Изобретените от Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула Орел с космонавтите на Луната, а след това успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб.   Иван Ночев е роден през 1916 в Карлово. От малък  се увлича по техниката. Завършва местното механо-техническо училище, стажува в казанлъшкия завод Арсенал, постъпва в Държавната аеропланна работилница в Божурище. През 1942 с група техници Иван Ночев изкарва тримесечна специализация в Германия и е приет за студент в Берлинската политехника. По време на войната сградата на политехниката е разрушена и той се завръща в България. В началото на 1944 продължава образованието си в Прага и го завършва във Виена, където получава докторат. Работи на летището във Виена. През 1951 инж.Иван Ночев заминава за Канада, а през 1956 за САЩ. Работи за аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън. По това време там е събран елитът на световната ракетна и космическа мисъл и се разработват най-съвременни самолети и ракетни системи за нуждите на Пентагона и НАСА. През 1962 д-р инж. Джон Ночев става американски гражданин и създава собствена фирма в областта на аерокосмическите изследвания, която завоюва челни позиции в американската и световната въздухоплавателна индустрия. Неговите теоретични постановки и изчисления в аеродинамиката се изучават в американските колежи и университети.
9. Статуята на Леонардо да Винчи 
imageСтатуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на :   скулптора  Асен Пейков,  българин.   Роден е в Севлиево през 1908. Завършва Художествената академия в София със златен медал. Като студент взима участие в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, получава втора награда. През 1938 открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. Цар Освободител в София. Няколко месеца след това напуска България. Живее в Париж, Мадрид, САЩ, и накрая се установява в Италия. Създава над 1300 творби. В ателието си на улица Маргута №54 в Рим прави потрети на много изтъкнатите италиански интелектуалци, както и на редица световно известни личности. Известните произведения на Асен Пейков: - статуята на Леонардо да Винчи на летището на Рим; - бронзовата Минерва в Университа в Бари; - мраморната статуя на Сан Джовани в Рим; - фигурата на Атлета в Чекиньола; - бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център Мондо Милиоре; - бронзовата роза - символ на Премия симпатия (престижна римска награда, учредена през 1967). Интересно: Наскоро при реставрирането на статуята на Леонардо да Винчи е открит люк,  в който 40 години е бил съхраняван документ, написан на латински. Документът е бил поставен в цинкова кутия. Текстът на документа се отнасял за древните територии около района на летището Леонардо да Винчи.
    10. Лекарство от Кокиче 
imageНивалин - лекарството, което се извлича от блатното кокиче. То помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Лекарството Нивалин е създадено през 1956 от:    проф. д-р Димитър Пасков, българин.   Главен помощник в откритието на фармаколога проф. д-р Димитър Пасков се явява едно момиче - то пиело водата от чашата с кокичета, които родителите му  оставили в стаята. Неведоми се пътищата Божи! С оригиналните си фармакологични излследвания върху галантамина (Nivalin®) проф. д-р Д. Пасков прославя името на България сред фармаколозите и лекарите на Европа. Неговата монография "Нивалин" е преведена и издадена в Италия. Съвместно с проф. д-р Д. Пейчев той издава и учебник по фармакология, който е преиздаван няколко пъти. Интересно! Лекарственият продукт "Нивалин" е отличен с Фармацевтичен Оскар - Еньо за принос в науката.
    11. 1497 победи 
imageШампионът по свободна борба, който пропуска само три победи в над 1500 официални мача с противници от пет континента, e :   ДОНЧО КОЛЕВ  ДАНЕВ (ДАН КОЛОВ), българин.   Роден е през 1892 в с.Чадърлии (сега с.Сенник), Севлиевско. Заминава за САЩ, когато е на 17 години. Работи, каквото му попадне. Започва кариерата си на борец в организираните сред работниците борби. През 1914 за първи път побеждава професионален борец, а през 1925 самият той става професионалист. През цялата си спортна кариера побеждава противници от 5 континента, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония и Китай. През 1936 побеждава в Париж Анри Деглан и получава титлата Европейски шампион по свободна борба. Наричат го Кинг Конг, Кралят на кеча, Балканският лъв. През целия си живот Дан Колов запазва българското си гражданство, като отказва предложенията за чуждо поданство с думите: „Дан Колов е българин.”   Раздава цялото си състояние за благотворителност. Първият самолет на Българските Пощи е купен от него.
  12. Световен рекорд на 100 метра с препятствия
imageСветовният рекорд в дисциплината 100 метра с препятствия (12.21 секунди) принадлежи на :

Йорданка Донкова,
българка.

Йорданка Донкова е българска състезателка по лека атлетика. Тя поставя своя рекорд в 100 метра с препятствия през 1988 и до днес той все още не е подобрен. Йорданка Донкова притежава европейския и олимпийския рекорд в същата дисциплина на 100 метра с препятствия от 12.38 секунди. Има 2 олимпийски медала и 9 медала от европейски първенства. Най-силната ѝ дисциплина е 100 метра с препятствия. Тя е първата и единствена досега българска лекоатлетка - победителка в крайното генерално класиране от веригата Мобил Гран при.


13.Рекорд в Художествената Гимнастика 

imageНай-много световни титли в художествената гимнастика (многобой) имат:
Мария Гигова (1969, 1971,1973), българка, и Мария Петрова (1993,1994,1995), българка.
Мария Гигова и Мария Петрова са в Книгата на Гинес като единствените трикратни световни шампионки. Ние, българите, можем да се гордеем и с най-много записани отборни световни титли в художествената гимнастика - 9,  както и с най-много индивидуални световни титли в същата дисциплина – 10.


14.Хапчето АНТИБЕБЕ

imageОткривателя на хапчетo AнтиБебе, което промени живота на мъжете и жените, е:
Карл Джераси,
евреин с български произход.

Kaрл Джераси е роден във Виена. Майка му е австрийска еврейка, а баща му е български евреин, кожен лекар в София. Детските си години прекарва в България с родителите си. Когато става на 5 години, заминава с майка си за Виена. Родителите му се развеждат, но не за дълго. През 1938 той и майка му са изгонени от Австрия заради еврейския си произход. Те се връщат в България, като родителите му отново се събират, за да могат Карл и майка му да получат българско гражданство. Живее още една година в София при баща си и учи в Американския колеж. През това време майка му заминава за Англия, за да уреди имигрантски визи за САЩ за тях двамата. Така през 1939 16-годишният Джераси и майка му пристигат в Съединените щати.

15. 209 см   
imageЕдин от най-старите рекорди в леката атлетика е в скока на височина (жени). Постижението от 209 см не е подобрено от 1987 или вече 21 години. То принадлежи на:
Стефка Костадинова, българка.   Стефка Костадинова е състезателка по лека атлетика. Родена е в Пловдив. Завършва спортното училище в Пловдив. Кариерата й започва с гимнастика и плуване и чак после с лека атлетика. Стефка Костадинова има 7 златни медала от световни първенства и европейски шампионати. На 30 август 1987 Стефка поставя световен рекорд при скока на височина — 209 см. През 1988 печели сребърен медал от игрите в Сеул. През 1996 става олимпийски шампион в Ат




Гласувай:
36



1. mitkaloto - Поздравления за събраното!Тези ...
20.08.2012 15:13
Поздравления за събраното!Тези хора заслужават да бъдат споменавани по-често!
цитирай
2. ishchel - И още много, много неща..........
20.08.2012 15:40
най точния календар, най - старото златно съкровище в света,Велики оперни гласове....Може да продължиш серията...Поздрави за инициативата и усешна седмица, Цани!
цитирай
3. makont - Хубав постинг,
20.08.2012 15:45
важното е да си ги припомняме непрекъснато тези неща, защото комплексите ни станаха повече от самочувствието. Усмивки, Цани!
цитирай
4. tsanynka - БЛАГОДАРЯ ВИ,ПРИЯТЕЛИ!
20.08.2012 15:52
Съжелявам,че част от постинга изчезна...Няколко пъти го редактирах,но след всяка редакция изчезваше още от текста...Затова се отказах повече да пипам и остана това
:(
Хубав ден на всички,които се отбиват при мене:)
цитирай
5. анонимен - Българите са ГОЛЕМИ:))) С малко ...
20.08.2012 16:35
Българите са ГОЛЕМИ:))) С малко изключения сме здрава нация:))
цитирай
6. brym4ence87 - Имаме нужда от самочувствие ;-)
20.08.2012 16:53
Друг проблем е, че ако бяха родени или живели в Бг дали щяха да постигнат същите успехи (някои от тях).
Поздрави ;-))
цитирай
7. mt46 - Така е... Нека да бъдем обективни...
20.08.2012 17:58
brym4ence87 написа:
Друг проблем е, че ако бяха родени или живели в Бг дали щяха да постигнат същите успехи (някои от тях).
Поздрави ;-))

И само със стара слава не се живее...
цитирай
8. tsanynka - Марине,в края на постинга точно това бях написала:
20.08.2012 18:05
"Това е само малка част от големия български принос в развитието на света...
Но на стара слава трудно се лежи...Затова аз вярвам,че нашата земя ще продължава да ражда синове и дъщери,които да прославят името БЪЛГАРИЯ..."нещо такова беше,цитирам по памет,защото това изчезна с още текст...
цитирай
9. анонимен - И въпреки трудностите се
20.08.2012 18:29
налага да се доказваме ежедневно. Или заради тях! Българите не се дават лесно - Син съм на юнашко племе... И така! Поздрави ;)
цитирай
10. mariniki - изключителено интересен постинг...
20.08.2012 18:32
почувствах се горда и щастлива... приветствам
идеята ти са събереш тези факти и да ни ги припомниш така блестящо...
с прекрасната песен на Веселин Маринов...
сърдечна прегръдка за теб...
цитирай
11. stela50 - Поздрави , Цани !!!
20.08.2012 22:59
Списъкът е много дълъг ... дали сме много на света ...
Приветствам идеята ти , прекрасен постинг ...
Добър подбор и представяне ... Благодаря ти, мила !
цитирай
12. sparotok - гордост
20.08.2012 23:06
Тези хиляда причини да се гордеем, че сме българи могат да се увеличат!

Гордостта ни обаче трябва да се съчетае и с достойно поведение. Хубаво е да покажем на света, че благородниците са все още живи!

Поздрави!
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Цани!
21.08.2012 11:37
Кой от двамата мъже е Дан Колов - този вляво ли? Излагам се, че не знам - чичо ми беше дългогодишен треньор на националния отбор по борба. На много световни шампиони...:) Времената след Дан Колов, разбира се. Той е легенда! Хубав постинг, благодаря ти. Поздрави на Лондон и на Габрово - стари и достойни градове! Усеща ли се вече при вас есента?
цитирай
14. hristo27 - Сега, когато младите масово зам...
21.08.2012 12:09
Сега, когато младите масово заминават на запад, кой и какво ще измисли след време???
цитирай
15. alexs - И ний сме дали нещо на Света!!!
21.08.2012 21:36
И ний сме дали нещо на Света!!!
цитирай
16. tsanynka - Благодаря ти,Надя!Мисля,че е този,вляво:)
21.08.2012 22:21
malchaniaotnadejda7 написа:
Кой от двамата мъже е Дан Колов - този вляво ли? Излагам се, че не знам - чичо ми беше дългогодишен треньор на националния отбор по борба. На много световни шампиони...:) Времената след Дан Колов, разбира се. Той е легенда! Хубав постинг, благодаря ти. Поздрави на Лондон и на Габрово - стари и достойни градове! Усеща ли се вече при вас есента?


Тук цялото лято беше есенно :)непрекъснати дъждове и няколко топли дни,които ми напомниха,че някъде има и лято:)))В последната седмица се затопли-до 30 градуса стигна!Но ето-днес пак е мрачно и ветровито...Абе,лондонска работа,хахаха
цитирай
17. tsanynka - Като се замисли човек-
21.08.2012 22:27
hristo27 написа:
Сега, когато младите масово заминават на запад, кой и какво ще измисли след време???


повечето велики български открития са направени в чужбина...Което навежда на някои размисли,а именно,че там хората ценят ума,идеята,новаторството и предоставят условия да твориш...Докато у нас подрязватат крила...За съжаление!Но тове е една друга тема...
цитирай
18. monna - Значи ще даваме още и още...
21.08.2012 23:24
...защото много българи живеят в чужбина....:)
Поздрав!
цитирай
19. kalin8 - Привет!
23.08.2012 18:33
Поздравления и от мен за постинга!
Б.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsanynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1669222
Постинги: 285
Коментари: 1320
Гласове: 6810
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031