Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2012 13:05 - Мария Магдалена не е била блудница
Автор: tsanynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9856 Коментари: 9 Гласове:
19

Последна промяна: 22.07.2019 04:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-известната жена след Дева Мария

Мария

Аз бях онази, дето я спаси от камъните диви на съдбата. И над която, като кръст виси, най – искрената прошка на Земята…
А после бях тъгата в твоя час,
и лудостта, преглътнала сълзите… Сърцето си покрих със тишина, когато мълком Господа попитах:
„Къде Го водиш?...И защо Го взе? Нима чрез Него ще спасиш тълпата, която се кълне във грехове и с лекота продава си душата?...”
Небето се смрази в сподавен вик, дъждът проплака като тежка клетва… Дори в очите на суров войник една сълза издайнически светна…
И стана чудо. Утрото видя, как се възражда вечното начало. Аз бях онази, блудната жена, в сълзи измила тленното Ти тяло…
и възвестила новия Ти път… Ти ме нарече с името Мария. И днес, когато търся любовта, се връщам в Храма, Тебе да открия…

Йорданка Господинова

image

КОЯ Е МАРИЯ МАГДАЛЕНА?

      image



В продължение на столетия нейното изображение се появява навсякъде - от средновековните фрески до съвременни филми и дори песни. Но нейната слава не е за завиждане.
Дори и в Оксфордския речник думата "Магдалина" се превежда в значението на "разкаяла се блудница". Но масовият образ, който е изграден за нея, всъщност има малко общо с реалната жена от евангелските повествования. В последно време водещи теолози са се заели да я оправдаят, като казват, че е била грешница, но не и блудница.


Коя е Мария Магдалена, на която Исус се явява първо след победата над смъртта - Възкресението? Тя се споменава в Новия завет повече от десет пъти. Името й произхожда от град Магдала, който е на юг от Генисаретската равнина. Причината от времето на средновековието Мария Магдалена да се счита за една от най-недостойните жени в Новия завет е отъждествяването й от някои богослови с безименна грешница в Евангелието от Лука. Всъщност първото споменаване на името й е скоро след появата на Евангелието. Но като факти няма никакви реални основания да се отъждествява грешницата с Мария Магдалена.

image

Франк С. Мид в книгата си "Кой кой е в Библията" пише: "Мария Магдалена 1900 години стои на позорния стълб, обливана в мръсотия, но на този позорен стълб би трябвало да бъдем поставени ние. Тази Мария никога не е била блудница, никъде няма факти, че е била развратна жена. Единственото, което знаем, е, че е била болна. И че Христос я е излекувал."
В "Международната библейска енциклопедия" се твърди: "Идентифицирането на Мария Магдалена с грешница е невъзможно за всеки, който следи внимателно повествованията и не пропуска детайлите." А от текста на Библията може да се направи заключение, че тя е била една от влиятелните жени в Магдала, която се е отказала от високото си положение заради служба на Исус или пък защото изпитвала огромна благодарност към него. Какво означават споменатите от евангелист Лука "седем бесове", от които Христос освобождава Мария? Според някои става дума за заболяване на нервната система, според други - говори се за реални зли духове, имащи свръхестествена природа.

image

Има голямо количество свидетелства на съвременници, в това число психиатри и мисионери за това, че са се срещали със случаи на обхванати от бесове и че този феномен изглежда точно така, както е описан в Евангелията. Във всеки случай от каквото и да е страдала Мария Магдалена, Христос я е изцелил, и тя става предана и изпълнена с вяра. Негова последователка, приобщена към неговата висока вяра и придобила истинска духовна сила. Знае се, че е могла първа да погледне в гроба на Исус без страх и съмнение.

image

Йоан, очевидец на събитията от това неделно утро, ги описва така, като че ли виждаме градината и намиращата се там гробница, където идва Мария заедно с други жени, носейки благовония, за да завърши балсамирането. Жените се безпокоят от едно - кой ще им помогне да отместят камъка, който закрива входа. Мария Магдалена, която върви отпред, вижда, че големият кръгъл камък е отместен и гробницата е празна. Обляна в сълзи, чува глас: "Мария!", и тя с възгласа "Равви!" се хвърля в краката му. "Не ме задържай, Аз още не съм се възнесъл към Моя Отец, а иди при Братята ми и им кажи, че възхождам към Моя и Вашия Отец и към Моя и Вашия Бог."

image

Две хилядолетия по-късно богословите все още спорят за тези тайнствени думи. Може би любовта на Мария е трогнала сърцето на Господ и той, възхождайки към Своя Отец, е спрял, за да пресуши сълзите й. А нейната вяра е била отговорът. Така Мария Магдалена става първата свидетелка на възкресението.


източник:http://www.gadatel.org/2008/04/blog-post_24.html



image



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Честит Великден , Цани !
15.04.2012 18:37
Желая ти много светлина , мир ,хармония,
доброта и Любов ...
Благопожелания и за скъпите на сърцето ти хора .
Поздрави за хубавия постинг !
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Не разбира се!
15.04.2012 19:05
Тя премества камъка на неверието! Не би могла да го стори с грях - в нея е имало безмерна любов, за да го стори. Да трогне така Иисус. Поздрави и светъл Великден, Цани!
цитирай
3. tsanynka - Благодаря ви,Таня и Надя!
15.04.2012 19:13
Нека любовта да грее сърцата ви-вашите и на любимите ви хора!
цитирай
4. mt46 - Честит Великден, приятелко!
15.04.2012 19:29
По-добри следпразнични дни!...
цитирай
5. tsanynka - Честит и на тебе,Марине!
15.04.2012 22:02
Мир и светлина,и любов!
цитирай
6. pevetsa - ДА БЪДЕ ВЪЗКРЕСЕНИЕ В СЪЦАТА НИ!
16.04.2012 08:45
Исус Христос победи смъртта и възкръсна от мъртвите, именно за да имат вечен живот ония които вярват, и изповядат че ТОЙ Е ГОСПОД!

Йоан 8:3-12
3 И книжниците и фарисеите доведоха [при Него] една жена уловена в прелюбодейство и, като я поставиха насред, казаха Му:
4 Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство.
5 А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея?
6 И това казаха да Го изпитват, за да имат за какво да Го обвиняват. А Исус се наведе на долу и пишеше с пръст на земята.
7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея.
8 И пак се наведе на долу, и пишеше с пръст на земята.
9 А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам, и жената, гдето си беше, насред.
10 И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са тези, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди?
11 И тя отговори: Никой Господи. Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, отсега не съгрешавай вече.
12 Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.
цитирай
7. tsanynka - Към АНОНИМНИЯ "ЕСТЕТ",
16.04.2012 20:41
който ме обвини в КИЧ(?):
Нямам представа кой/коя сте и не ме интересува-не обръщам внимание на хора,които се страхуват да се подпишат под думите си.Изтрих коментара Ви,защото в него обиждате мои приятели,а това не може да се случва на моя територия!Нямам представа с какво точно и по кой мазол на "естетската"Ви душа съм Ви настъпила...В блога си публикувам неща,които са ме заинтригували,за да ги споделя с приятелите си...На когото не му харесва,не се спира тук...Направете и Вие така-идете си!
Цанка
цитирай
8. murmashka - Мария Магдалена
21.04.2012 15:47
Била ли е блудница или грешница до като е срещнала Христа,нима това е толкова важно?Интересно ми е защо хората постоянно се стараят да намерят някакъв грях(не само в Мария Магдалена) и да могат да оплюят поне малко святия и добър човек? След като е срещнала Христос Магдалена е ЧИСТА и порядъчна жена! ТОВА Е ГЛАНОТО! Колцина са тия сред хората които забравят и отхвърлят порока и греха и стават чисти? Не са ли единици(ако въобще ги има)?
А колкото до Исус Христос,по мое убеждение,ако се беше появил сега и започнеше да проповядва,хората ПАК щяха да го разпънат Прости ми Боже!
цитирай
9. otherwise - стихотворението е много силно и въздействащо!
22.04.2012 13:58
Поздравления за избора :)

ПП: Всъщност Мария Магдалена не е блудницата. От нея Исус е изгонил 7 демона, след което, освободена, тя Го следва и Му служи до края на земният Му живот. И след това...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsanynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1669858
Постинги: 285
Коментари: 1320
Гласове: 6810
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031