Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2012 05:14 - БГ Класика-любими филми с неостаряващи песни-"Козият рог"
Автор: tsanynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10977 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.09.2013 01:55


КОЗИЯТ РОГ
Един от най-награждаваните български филми,
който оглавява класацията на шедьоврите в  бългрската кинокласика.

 image

Световна премиера: 05.10.1972
Жанр: Драма
България / 1971 / 105 минути
Сценарист: Николай Хайтов
Режисьор: Методи Андонов
В ролите: Климент Денчев, Марин Янев, Милен Пенев, Невена Андонова, Стефан Мавродиев, Катя Паскалева, Тодор Колев, Антон Горчев
Оператор: Димо Коларов
Разпространител:
Boyana Film

image
 
Награди и номинации:
*Специалната награда на журито от Международния филмов фестивал в Карлови Вари /1972/;
*Награда "Сребърен Юго" за филма на режисьора Методи Андонов от Международния филмов фестивал в Чикаго /1973/
*Голямата награда и наградата на публиката от Фестивала на българския игрален филм - Варна /1972/;
*Награда "Фемина"  на Катя Паскалева за най-добра актриса от фестивалите в Панама и Брюксел... 

image

Кинолентата буквално разбива Желязната завеса, но прът в колелата й слага не кой да е, а Турция. Тогавашният шеф на „Българска кинематография“ твърди, че тъкмо турското правителство е направило спънки „Козият рог“ да бъде допуснат до участие на фестивала в Кан през 1972 г. 
Емисарите на фестивала са одобрили за участие в престижния форум филмираната Хайтова творба, но съседите ни съзират в нея антитурски настроения и активират протести както от страна на мюсюлманските държави Алжир, Мароко и Тунис, така и на френските домакини, които се обявяват против филма. 

Въпреки тези протести, екранната версия на „Козият рог“ е прожектирана в 62 страни по света и през 1972 г. година е един от осемте филма, включени в надпреварата за престижния „Оскар“. 

 "Козият рог" е заснет за месец и половина и за около 156 хиляди лева!!!

image
1672 година, малко родопско село. Докато козарят Караиван е със стадото си високо в планината, в къщата му нахлуват четирима турци, който изнасилват красивата му съпруга и тя умира. Свидетел на жестокостта е малката им дъщеря Мария. Обзет от болка и ярост, Караиван подпалва обругания си дом и отвежда детето в планината. В продължение на десет години той възпитава Мария като мъж. Тя може да язди, да стреля с пушка, да се бие с тояга.
 image
Целта е отмъщение. Трима от турците, участници в зверския акт са убити хладнокръвно от младата жена със забит кози рог - символ на възмездието. Дебнейки четвъртия в богата му ориенталска къща, Мария случайно става свидетел на любовна сцена, която събужда женската й природа. Развълнувана и объркана, тя дори се разколебава да го убие. Мария започва да се вглежда в тялото си, в красивите женски дрехи и се влюбва в млад овчар, на когото се отдава.

 image

Любовта измества омразата в сърцето й. Но не това очаква от нея баща й, който забелязва промяната и решава да я върне обратно към мисията за отмъщение. Късно. Мария вече е вкусила от любовта и не може да забрави, но може да избира...


image

 "Козият рог" на режисьора Методи Андонов е първият български филм, който показва напълно голо женско тяло, на което се виждат всичките красоти и потайности.. Голите кадри с изнасилването са в началото на филма и имат важна драматургична задача. В тях е завръзката на сюжета, те предопределят и конфликтите в развитието му. Мотивират поведението на главния герой Караиван, който иска да промени природата на дъщеря си Мария, в името на отмъщението, а, според собствените му представи - и на оцеляването.В ролята на Мария от "Козият рог" се снима Катя Паскалева. Тогава тя е само на 26 години, красива е и няма причини да се срамува от голотата на тялото си.За ролите на сексуалните насилници Методи Андонов избира почти без колебания съвсем младите тогава Стефан Мавродиев и Марин Янев, студенти от класа му във ВИТИЗ, и малко по-големите Тодор Колев и Климент Денчев. Всичките са приятели помежду си.
Изборът на четиримата обаче е посрещнат доста критично в Киноцентъра. Някои от началниците смятат, че четиримата не могат да се превъплътят в страшни и омразни злодеи.

image

"Все още битуваше представата, че насилниците трябва да са тлъсти, грозни, мазни и лоясали", казва Стефан Мавродиев. "Избирайки нас, Методи Андонов, който беше изключително интелигентен човек, наложи нов подход при изпълнението на отрицателните роли. Въпреки че кадрите с изнасилването на главната героиня са заснети много естетски, те хвърлят в паника учителите и шефовете на културата в провинцията.
«По онова време още ехти паметната фраза на съветския министър на културата Екатерина Фурцева: "В СССР няма секс, има морал!" Значи и в България е така.
И може би заради това в някои провинциални градове забраняват "Козият рог" за ученици. Което, естествено, още повече засилва интереса към него.

image

"Този филм е Божи пръст в съдбата ми", казва Катя Паскалева за "Козият рог", посочен за най-добрия български филм за всички времена в анкета на в. "Култура" от 1993 г., в която участват български кинематографисти от всички професии.


image
Филмът е с чудесно музикално оформление-песента на МАРИЯ НЕЙКОВА-"ДВАМА".
Песента става емблематична за 70-те години и днес продължава да се излъчва и харесва...

Вървят ли двама

Вървят ли двама на дълъг път
и път да няма не ще се спрат.
Ще бродят близки по таз земя,
ах, как не искам да съм сама.

Решат ли двама да дирят брод
в тях грейва пламък за цял живот.
Той пръска искри в скръб и тъма,
ах, как не искам да съм сама.

Делят ли двама една съдба,
допрат ли рамо в една борба,
ще легнат чисти във таз земя,
ах, как не искам да съм сама,
ах, как не искам да съм сама. 






Тагове:   филм,   песен,   любими,   козият рог,   tsanynka,


Гласувай:
2




Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsanynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1679228
Постинги: 285
Коментари: 1320
Гласове: 6810
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930