Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 19:24 - Истината за човечеството в няколко минути...
Автор: tsanynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3384 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 24.02.2012 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Реч на Чарли Чаплин от филма „Великият диктатор“

НАЙ-ВЕЛИКАТА РЕЧ-
ЕДНО ВЕЛИКОЛЕПНО ПОСЛАНИЕ И БЛЕСТЯЩО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА

МАЛКИЯ ГОЛЯМ ЧОВЕКimage

Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам и владея. Искам да помагам на когото мога – независимо дали е евреин или не, черен или бял.

Всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората. Искаме да живеем чрез щастието на другите, а не да се мразим и ненавиждаме. В този свят има място за всеки. Животът може да бъде свободен и красив, но сме кривнали от пътя си. Алчността е отровила човешката душа и е изпълнила света с омраза. Тя ни тласка към страдание и кръвопролитие. Израстваме бързо, а се затваряме в себе си. Голямото изобилие ни остави незадоволени. Знанието ни направи цинични, уменията – груби и жестоки. Мислим много, а чувстваме малко. Имаме нужда от повече човечност, от повече доброта – блага и умения си имаме достатъчно. Без тези качества животът би бил жесток, а ние – изгубени.

Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Самото естество на тези изобретения ни приканва към доброта и задружие. Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора – отчаяни мъже, жени и малки деца – жертви на системата, която кара хора да измъчват и затварят невинни. На тези, които ме чуват казвам: Не се отчайвате! Нищетата ви е причинена от алчността, от язвителността на хора, които се боят от прогреса. Омразата ще отмине, диктаторите ще умрат и властта, която откраднаха от хората ще бъде върната отново на тях. Докато човекът е смъртен, свободата не ще загине.

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват животите ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Не позволявайте да ви третират като добитък и да ви използват като пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища – те са хора без сърца! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта на човечеството в сърцата си. Вие не мразите – само необичаните и безсърдечните мразят

Войници, не воювайте за робство! Борете се за свобода! Свети Лука казва, че царството божие е у самия човек. Не само в един от тях – а във всички! Във вас! Вие, хората, притежавате силата – силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие можете да направите живота свободен и красив – едно великолепно приключение. В името на демокрацията, нека използваме тази сила – нека се обединим. Нека се борим за един нов, по-добър свят, където ще можем да дадем на младите бъдеще, а на старите – сигурност.

С тези обещания гадовете се издигнаха. Но те ви лъжат! Те не изпълниха обещанията си. Няма и да го направят! Диктаторите са свободни, но поробват народа. Нека се борим за това! Нека се борим за свободата на света – за премахването на границите, алчността, омразата и презрението. Нека се борим за свят на разума, свят където науката и прогресът ще донесат щастие на всички. Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!

Хана, чуваш ли ме? Където и да си, погледни, Хана. Облаците се разтурят! Слънцето се показва! Ние излизаме от мрака и навлизаме в светлината. Навлизаме в един нов свят – там хората ще се извисят над омразата, алчността и жестокостта си. Погледни, Хана! На човешката душа й поникнаха криле и тя най-после полетя. Полетя към дъгата, в светлината на надеждата и славното бъдеще, което принадлежи на теб, на мен и на всички нас. Погледни, Хана… погледни!
* * * * * * *
В същата година, когато работи по „Великият диктатор“ Чаплин е разследван от Щатската комисия за разследване на антиамерикански дейности. На пръв поглед за това нямало причина, но след това всичко се изяснява. Заедно с Дъглас Феърбанкс и Мери Пикфорд, Чаплин събирал пари за войната. Той бил заклет пацифист, но също така и реалист, който разбирал, че агресията на Тристранния пакт тря
бва да бъде спряна. В много отношения Чарли Чаплин бил политически наивен – събирайки пари за комунистите от СССР, които приемал за съюзници. Дори предлага незабавното откриване на два военни фронта в подкрепа на „приятелите“ от Съюза. Това са някои от причините, поради които правителството започва да проучва имигранта, който макар да работи дълги години в САЩ, остава британски гражданин.
* * * * * * * *
ПЪТЯТ КЪМ ИСТИНАТА Е ТРУДЕН...ЗА НЯКОИ ДОРИ НЕПРОХОДИМ...НО НИЕ СМЕ В ТОЗИ ФИЛМ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ...НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СМЕНИМ ЛЕНТАТА?...





Гласувай:
6



1. vahisht - 2:31 !
24.02.2012 20:16
"Вие сте хора. Вие носите любовта към хората в себе си!
Вие не мразите - само необичаните мразят....."
Поздрави!
цитирай
2. tsanynka - Така е...
24.02.2012 20:59
vahisht написа:
"Вие сте хора. Вие носите любовта към хората в себе си!
Вие не мразите - само необичаните мразят....."
Поздрави!


Лека вечер:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsanynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1669618
Постинги: 285
Коментари: 1320
Гласове: 6810
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031